Klubnyheder

Copenhagen City Taekwondo Klub gør en forskel for udsatte børn og unge

8. december 2016, 15.55

Copenhagen City Taekwondo Klub har i et stærkt samarbejde med Tagensbo Skole fået forankret en indsats for udsatte børn og unge. Gennem taekwondo bliver børnene og de unge mere aktive, de får en bedre trivsel på skolen, og så er der en del af dem, som normalt aldrig ville komme ind i foreningslivet, der får sig en fritidsaktivitet.”Min datter er blevet bedre til at indgå i sociale relationer”.

”Min søn er blevet bedre til at sætte grænser over for andre børn”.

”Min søn har fået bedre kropskontrol og bedre selvdisciplin”.

”Min søns evne til at lære i skolen er steget brat”.


Sådan lyder det, når Farooq Rashid læser op fra beskeder, som forældre har sendt til ham. Farooq er Cheftræner for Copenhagen City Taekwondo klub og har efterhånden samlet en del tilbagemeldinger fra glade forældre i sin indbakke.

Klubben startede et hold for udsatte børn op i 2013 i samarbejde med DGI Playon CPH, Københavns Kommune og Tagensbo Skole. Formålet var at forebygge udsathed hos børn og unge gennem taekwondo. Holdet er, her tre år efter opstart, solidt forankret og selvkørende.

Skolen køber hvert år 10 ud af de 12 pladser på holdet til deres elever. Skolen henviser relevante elever til holdet og støtter dem også med en dragt. Eleverne behøver nødvendigvis ikke at have en diagnose, men hvis lærerne vurderer at en elev vil få noget ud af holdet, så henviser de. Det kan f.eks. være fordi at eleven er urolig i klassen, ikke kan koncentrere sig og har svært ved at lytte efter. Det kan også bare være elever, som ellers aldrig ville komme til at gå til noget uden for skoletid, fordi de kommer fra et udsat hjem.

Michael Bødkerholm Olesen, som er inklusionspædagog på skolen fortæller:
”Den effekt, vi ser hos eleverne, der deltager på holdet, er, at det bliver meget mere naturligt for dem at lytte efter og modtage fællesbeskeder. Der er samme regler i klassen, som der er på taekwondoholdet. Det er bare mere sort og hvidt til taekwondo. Det smitter af på opførslen i klasselokalet”.

Instruktøren på holdet er Sami Rashid, som er 18 år. Sami har mange års erfaring som udøver og instruktør i taekwondo. Sami har indlevelsesevnen og ved, hvordan børnene på holdet tænker, da han selv har ADHD. Han kan derfor sætte sig ind i børnenes udfordringer og behov.

Copenhagen City Taekwondo skriver på deres hjemmeside, at taekwondo adskiller sig i sin opbygning fra andre fysiske aktiviteter i deres virkning på specielt børn med bl.a. ADHD. Træningen foregår nemlig igennem en systematisk indlæring, efterlevelse af regler og retningslinjer, konstant inddragelse af individet i gruppen (forstærkning af tilhørsforholdet til gruppen), gensidig hjælp og konstruktiv kritik og opbyggelse af en stærk følelse af gruppesammenhold med fælles mål og ideologi.

Specielt børn med ADHD, der træner kampsport i modsætning til andre idrætter, ses forbedre sig væsentligt på disse områder.

Klubben har, udover holdet for udsatte børn, to andre specialhold: Et for piger med tørklæde og et for kvinder med tørklæde. Og her slutter det ikke. Klubben vil gerne snart starte et begynderhold op for store drenge over tolv år, så de får noget andet at tage sig til end at hænge ud på gaden.

---------------------------------------------------------------------------------

Facts om holdet

Holdet kører en gang om ugen i én time.
Aldersgruppen er fra 8 år og op.

Svære diagnoser eller svære tilfælde kan klubben dog ikke tage imod. Eksempelvis børn der har svært ved autoriteter.
Holdet har fem regler som gennemgås til hver træning gang, så børnene lærer dem.
Reglerne er også en del af gradueringen:
1) Taekwondo må ikke bruges uden for træningssalen
2) Vi er gode venner. Man må ikke slå på hinanden eller skændes til træning.
3) Man taler pænt og bander ikke.
4) Man må ikke gå fra træningen uden at spørge træneren først.
5) Man rækker altid hånden op, når man vil sige noget

---------------------------------------------------------------------------------

Hvis man som klub er interesseret i at starte aktiviteter op for udsatte børn, har Farooq et par gode råd:
• Det er ikke bare endnu et børnehold, så man kan ikke bare sætte en tilfældig af de unge taekwondoudøvere fra klubben til at være instruktør.
• Hav omtanke. Find en kvalificeret træner. En der ved noget om målgruppen. En der har erfaring og pædagogisk indsigt.
• Træningen bør tage udgangspunkt i anerkendelsesundervisning. Børnene skal roses for deres indsats, og det de gør. Børnene skal ikke udstilles og ikke straffes.
• Undgå forældre i salen. Fokus skal være på træneren – ligesom i skolen, hvor fokus skal være på læreren

Klubnyheder